poniedziałek, 1 lutego 2016

Zdrowie na talerzu - Maria Cross

Zdrowie na talerzu Marii Cross to uniwersalny poradnik przydatny dla tych, którzy chcą się zdrowo i świadomie odżywiać.
Książka jest idealna dla osób takich jak ja, które rozpoczęły swoją przygodę ze zmianą sposobu odżywiania. Nie mam zbyt wiele czasu, aby przeszukiwać strony w internecie na ten temat, a w tej książce - w jednym miejscu znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i nie tylko.

Maria Cross w przystępny sposób analizuje jak i co jeść na śniadanie, obiad i kolację. 
Co sprawia, że śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, jak zachowuje się nasze ciało tuż po przebudzeniu i co ma wpływ na to, że pomimo nocnego postu budzimy się pełni energii? Dlaczego lepiej zjeść owsiankę niż płatki śniadaniowe? Czy słodzić i czym słodzić. Omówione są tutaj również potrawy zjadane na śniadania jak jajka, bekon i kiełbasa, dżemy i słodkie bułeczki. I wiele innych ciekawostek.

Zdawaliście sobie sprawę z tego, że obiad zjadany w zaciszu domu, o określonej godzinie, ze spokojem w miłej, rodzinnej czy przyjacielskiej atmosferze należy powoli do rzadkości? W ciągłym pośpiechu, zanika forma tradycyjnego obiadu. Nie ma to dobrego wpływu ani na zdrowie ani na kondycję psychiczną człowieka. Dlatego zjadajcie obiad nawet w pracy i nie wstydźcie się go przynosić z domu - bo domowy, przygotowany ze zdrowych składników jest najlepszy. Jeśli nie macie pomysłów co zjeść na obiad - z książki Marii dowiecie się co jeszcze można wymyślić.

Jedźcie również kolację, przygotowujcie przekąski oraz to co najważniejsze - pijcie, żeby nie odwodnić organizmu. Ale wszystko to róbmy z głową! Na talerzu przygotowujmy to, co lubimy ale miejmy na uwadze zdrowie i to, że producentowi pokarmów przetworzonych na naszym zdrowiu zależy najmniej.

Powiem Wam szczerze, że potrzebowałam tej książki właśnie teraz, żebym miała potwierdzenie tego co robię dobrego, zmieniając nawyki żywieniowe. A jeśli wszystko podane jest przez autorkę - smacznie- i która jest od ponad 20 lat dietetykiem, zajmuje się jedzeniem, popiera swoje spostrzeżenia badaniami naukowymi do których ma dostęp. A także pisząc o jedzeniu dodaje do tego wiele faktów, obala pewne żywieniowe mity i podaje przepisy kulinarne - warte jest to polecenia :) 

***

Nota ze strony Wydawnictwa

Pożywienie, które codziennie ląduje na naszych talerzach, może być smaczne, ale także okropne. Dzięki niemu możemy poczuć się świetnie, pełni sił witalnych, ale może również powodować różne dolegliwości. Jedzenie może być niebiańską przyjemnością, choć także wspomnieniem z najgorszego koszmaru. Dowiedz się, co zrobić, by codzienne spożywanie pokarmów dostarczało ci nie tylko walorów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych korzyści.
Spraw, by każdy z twoich codziennych posiłków – począwszy od śniadania, przez przekąski i napoje, aż po kolację – był pełnowartościowy i dostarczał twemu organizmowi jak najwięcej składników odżywczych.
Maria Cross – ekspert od zdrowego odżywiania – przedstawia praktyczne rady na temat tego, co jeść i pić (a czego nie) i dlaczego oraz wskazuje, jakie jedzenie i napoje wybierać, by jak najlepiej ci służyły. Każdy rozdział książki omawia najczęstsze problemy, z którymi spotykasz się na co dzień, między innymi:
  • Czy margaryna naprawdę jest zdrowsza niż masło?
  • Którego oleju powinno się używać do gotowania?
  • Czy jaja i mięso zawierają szkodliwy cholesterol?
  • Jak zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów i czym jest indeks glikemiczny?
  • Jak uniknąć senności po lunchu?
  • Co należy zapakować do pudełka na lunch?
  • Jak to w końcu jest z nabiałem?
  • Dlaczego spożywanie tłustych ryb przynosi korzyści?
  • Jak dostarczać organizmowi witaminę D zimą?
  • Jakie przekąski są najlepsze i dlaczego?
  • Czy można pić kawę bezkofeinową?
  • Co jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o alkohol?
Odkryj podstawy wiedzy o zdrowym i świadomym odżywianiu  i ciesz się pełnowartościowymi posiłkami każdego dnia!

Bardzo dziękuję Wydawnictwu Illuminatio za możliwość recenzji książki.


Zdrowie na talerzu - Maria Cross
Liczba stron: 208
Rok wydania: 2015
Tytuł oryginału: Food, and how to make a healthy meal of it

3 komentarze:

  1. U mnie niestety kończy się na zakupie książki o zdrowym odżywianiu. Potem czasu ( a może raczej chęci) brak by piękne zalecenia wprowadzać w życie. Ponieważ lubię takie książki, to może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre nawyki można wprowadzać w życie - a początek roku sprzyja zmianom - super Mia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Madzia napisalam do Ciebie wiadomosc na fb! Chcialam mailla ale nie umialam znalezc! Przeczytaj!

    OdpowiedzUsuń