.post blockquote { font-size: 20px; margin-bottom: 20px; line-height: 1.65em; font-weight: 300; padding: 20px 20px 20px 50px; color: #fff; font-family:Georgia; background: #77818d url(http://1.bp.blogspot.com/-rF0Te6xJ--8/VavkUYXc64I/AAAAAAAAHCI/SyxWvM2NYa4/s1600/cytat-4a.png) no-repeat 20px 0px; text-align:center; }

środa, 6 kwietnia 2016

Bezglutenowa cukiernia - Anna Czelej

Jeśli odżywiacie się zdrowo, bądź stawiacie pierwsze kroki w diecie bezglutenowej, a nie możecie obejść się bez słodyczy, polecam Wam "Bezglutenową cukiernię" Anny Czelej. 

To książka z której przepisy na razie oglądam na zdjęciach, bo aż tak ze słodkościami boję się eksperymentować. 

Ale jeśli macie ochotę wyczarujecie wraz z autorką nie tylko pyszne owocowe sałatki, ale i budynie, tarty, ciasta, serniki i wiele innych pyszności.

Przepisy podzielone są cztery pory roku, co ułatwia w dużym stopniu dostęp do owoców i produktów sezonowych. 
Podobnie jak w przypadku "Wiosny w kuchni pięciu przemian" przepisy opierają się na doborze składników według chińskich pięciu przemian.

Każdy znajdzie tutaj coś dobrego, jako alternatywę dla kupionych w sklepie słodyczy, które zrobicie sobie z przyjemnością we własnej kuchni. Z dzieckiem, mamą, przyjaciółmi. Nadają się nawet na wystawne przyjęcie :)

Najbardziej nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję przepisów z jagodami i truskawkami, które wszyscy w domu lubimy, bo czy nazwa "Babeczki truskawkowo-miętowe z kwiatkami czarnego bzu" albo "Jagody w piance" nie brzmią cudownie?
 I smakować będą wyśmienicie.

Jeśli chcecie poznać parę przepisów z tej książki, na stronie Wydawnictwa Illuminatio możecie pobrać początek książki w pliku pdf. 

Nota ze strony Wydawnictwa:

Anna Czelej, specjalistka od gotowania według Pięciu Przemian oraz autorka bestsellerowych książek m.in. W piekarni Pięciu Przemian oraz serii W kuchni Pięciu Przemian prezentuje niezbędnik dla osób kochających słodkości i będących na diecie bezglutenowej.
Bezglutenowej cukierni znajdziesz ponad 80 zróżnicowanych receptur na ciasta kruche, biszkoptowe i drożdżowe, babeczki, tarty, ciasteczka, a także leguminy, koktajle, kremy, galaretki, torty, wafelki, musy czy budynie.
Oto niezbędnik, który powinien znaleźć się w kulinarnej biblioteczce, wszystkich którzy nie tolerują glutenu, szukają zastępników nafaszerowanych chemią słodyczy ze sklepu lub chcą serwować swoim dzieciom tylko zdrowe słodkie rarytasy.
Przepisy podzielone zostały na pory roku, tak by w odpowiednim czasie przygotowywać desery z produktów sezonowych, a dodatkowo, zostały dostosowane do zasad gotowania według Pięciu Przemian, więc jeśli chcesz możesz przygotowywać je zgodnie z tą metodą.
Wszystkie zaprezentowane w książce przepisy są bezglutenowe, z naturalnych składników, a także łatwe w przygotowaniu, znajdziesz wśród nich między innymi: babeczki truskawkowo-miętowe z kwiatem bzu, ciasto sezamowe, mus brzoskwiniowy z jeżynami, galaretka migdałowa czy tarta orzechowa z jabłkami…
Czy już wiesz, co zjesz na deser?

Bardzo dziękuję Wydawnictwu Illuminatio  za możliwość recenzji książki.

3 komentarze:

  1. Książka nie dla mnie, bo nie jem prawie wcale słodyczy, obojętnie, czy glutenowych, czy bez, ale okładkę ma piękną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, zjeść coś zdrowszego, ale wciąż słodkiego... To byłaby dopiero przyjemność ;)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się, że tutaj ze mną jesteś :)