poniedziałek, 7 marca 2016

Wiosna w kuchni Pięciu Przemian - Anna Czelej

Wiosna w kuchni Pięciu Przemian
Jak wiecie w moje życie wprowadzam dobre nawyki żywieniowe. Raz jest dobrze, a raz gorzej. Staram się, chociaż wychodzi mi różnie i wiem, że muszę włożyć w to jeszcze ogromnie dużo samozaparcia i chęTci.

Kiedy w paczce z Wydawnictwa Illuminatio zobaczyłam jednak tą pozycję, wiedziałam, że moje podejście do tematu zdrowego żywienia może się poprawić.

Zanim opowiem wam o książce i przepisach w niej zawartych, najpierw pokrótce czym jest kuchnia Pięciu Przemian - wywodzi się ona z czasów starożytnych chińczyków, jest powszechnie stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej. "To dodawanie do potrawy produktów w kolejności zmieniających się pór w cyklu odżywczym." Wyróżniamy tutaj następujące aspekty smakowe produktów wiosennych:

Przemiana drzewa - smak kwaśny - pszenica, natka pietruszki, estragon, melisa, krwawnik,.. itd.

Przemiana ognia - smak gorzki - żyto, gryka, wrząca woda, kawa naturalna, produkty prażone, herbata, majeranek, sałata, ... itd.

Przemiana ziemi - smak słodki - kasza jaglana, kukurydza, sezam, groch, masło, jaja, oliwa z oliwek, kwiat lipy, orzechy, daktyle, bób, szpinak, ... itd.

Przemiana metalu - smak ostry - ryż, jęczmień, goździki, ostra papryka, jałowiec, bazylia, mięta, rzeżucha, cebula, seler, kapusta, kalafior, jarmuż, ... itd.

Przemiana wody - smak słony - woda żródlana, mineralna, fasola, soja, sól, miso, tamari, algi, sery pleśniowe, ryby, ślimaki, ostrygi.

To kuchnia, która zwraca uwagę zmiany jakie zachodzą w trakcie cyklu dnia i pór roku. Jeśli ktoś z Was byłby zainteresowany szczegółami odsyłam Was do źródła: Gotowanie wg Pięciu Przemian

A jeśli ktoś zainteresowany jest przepisami, które zamieszczone są w książce to polecam jak najbardziej!
 Znajdziecie tutaj sto przepisów na pyszne wiosenne zupy, surówki, sałatki - lekkie, szybkie, smaczne do przygotowania w parę minut. Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom - tak moja córka również je i przygotowuje posiłki z nami. Dania gorące na obiad i kolację, przekąski i desery. W książce znajdują się przepisy wegetariańskie, jednak kuchnia chińska, nie wyklucza tutaj mięsa.

Po raz pierwszy z przepisu Anny Czelej zrobiłam pizzę, ciasto super wyrosło a farsz z przepisu z papryki, pieczarek i mieszanki ziół był bardzo aromatyczny - pachniało w całym domu.
Smakowało zarówno domownikom jak i naszemu niespodziewanemu gościowi, który zjawił się w porze obiadowej.
Uskuteczniam również różne sałatki, które modyfikuję w zależności od tego co mam w lodówce. Hitem dla mojego męża były Kulki czekoladowe z płatkami owsianymi - słodkie, szybkie, a Dziewczynka, bardzo chciała jeść jeszcze przed uformowaniem :)

Trudno będzie, niektórym zrozumieć, że przeczytałam książkę kucharską od deski do deski ale właśnie tak było :) Pozaznaczałam sobie co ciekawsze przepisy, niektóre weszły już w nasz jadłospis a reszta czeka na prawdziwą wiosnę na targu - żeby móc przygotować je ze świeżych, wiosennych składników.

Nota ze strony Wydawnictwa


Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie – pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku.
Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów – na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe – opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw.
Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.
To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu:
  • Poznasz składniki, tajniki, receptury i nowe smaki;
  • Rozwiniesz swój potencjał kulinarny oraz nauczysz się komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki powiązane z wiosną;
  • Nauczysz się wsłuchiwać w swój organizm, przywrócisz mu równowagę, a przede wszystkim osiągniesz pełną harmonię w życiu.
Wiosną wszystko budzi się do życia – rośnie. Według Pięciu Przemian, także potrawy przyrządzane o tej porze roku wykazują cechy yang, które jest żywe, szybkie i porusza się w górę. Na przykład wiosenne zupy są lekkie, rzadkie i rześkie. Z wiosną koreluje smak kwaśny, który ma działanie ściągające – równoważy to, co rośnie, przez co harmonizuje organizm. Wiosną króluje też zieleń, której nie da się nie zauważyć także w kuchni – z niecierpliwością czekamy na nowalijki. Wtedy także wyśmienicie smakują szczypiorek, młode zioła i ziemniaki czy truskawki, które w żadnej innej porze roku nie będą smakowały lepiej.
Poznaj prosty sposób na zdrowe i pyszne potrawy, przygotowywane z sezonowych, ogólnodostępnych składników!
Anna Czelej ponad dwadzieścia lat temu zajęła się chińską filozofią przyrody oraz kuchnią Pięciu Przemian, od tamtej pory wciąż eksperymentuje z potrawami wegetariańskimi – tworząc nowe przepisy i fotografując swoje dokonania. Jest autorką dwóch świetnie przyjętych książek o gotowaniu według Pięciu Przemian.

Bardzo dziękuję Wydawnictwu Illuminatio za możliwość recenzji książki.

Wiosna w kuchni Pięciu Przemian Anna Czelej
Liczba stron: 232
Rok wydania: 2013

4 komentarze:

  1. Czy to książka dla osób, które celebrują gotowanie? Dla mnie to często przykry obowiązek, więc nie wiem czy próbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś chce celebrować gotowanie to może to robić.
      Ja nie celebruję. Ja przygotowuje i ma być dobre i w miarę szybie. Nie lubię spędzać zbyć dużo czasu w kuchni. :)

      Usuń
  2. Witam. Też od kilku tygodni interesuję się tą książką, zamówiłam już sobie w księgarni, jutro będę ją miała. Kilka przepisów na sałatki już wypróbowałam, koleżanka podała przepisy. I naprawdę bardzo smaczne i połączenie niektórych przypraw daje ten niesamowity smak. Od jutra już na całego zmieni się moja kuchnia i myślę, że na wielki +. Życzę miłego eksperymentowania w kuchni z wiosną pięciu przemian. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i życzę dużo smacznych przepisów :)
      Pozdrawiam.

      Usuń